Okategoriserade

Tillsammans med 7 fotointresserade besöktes i slutet av september Jaegersborg Dyrehave utanför Köpenhamn. Jag passade på att testa filmfunktionen i nya Nikon D500 med påkopplad Nikon 300mm/f2.8. Resultatet av mitt första videoförsök med kameran ser du här. Sekvenserna är sammanfogade i iMovie med nybörjarförstånd så gott det gick och med hänsyn till uppladdningsbegränsningar har filmen skurits ned till c:a 1 min i 720 p mediumkvalitet.

kronhjort-dyrehaven-jaegersborg-3

Tillsammans med ett antal medlemmar i Biofoto Sverige gjordes i auguisti en safari till lövgrodeland i Fyledalen m.m., Skåne. Många var de inte men bilder på de väna varelserna blev det ändå.

Håll till godo.

Jag fick först syn på en grodröv.

Grodröv

Får kolla lite försiktigt vem som kommit.

Grodtitt

Välkommen

Nyfiken

Då börjar jag väl posera då.

På vassbladet

Gääääsp.

Gääääsp

Ska jag komma närmre?

På väg upp

Halloweengroda

Halloweengroda

Slut för idag!

grodoga

 

 

Lördagen den 16 januari anordnade Naturskyddsföreningen i Göinge Naturfestival på Naturbruksgymnasiet i Osby.Flera fina föredrag och bildvisningar av bl.a. medlemmar i Naturfotograferna/N fanns att lyssna och titta till.

En naturfototävling hade likaså utlysts bland besökarna med Hans Kongbäck som enväldig jury. Min bild ”Skrakbak” av en dykande Storskrake, – en bland 54 tävlande bilder – föll juryn i smaken och utsågs till festivalens  vinnare, naturligtvis till stor glädje för mig.

Här är bilden.

Skrakbak

Skrakbak

Jag har haft den stora glädjen att tillsammans med 11 andra naturfotografer få göra en fotoexpedition på Svalbard huvudsakligen på M/S Origo under ledning av den välkände naturfilmaren Bo Kristiansson, i huvudsakligt syfte att fota den arktiska naturen och faunan under 10 dygn i maj 2015. Svalbard/Spettsbergen består av mängder av öar huvudsakligen istäckta varav de största är Spettsbergen och övriga historiskt klingande Nordenskiolds Land, Oscar II Land, Haakon VII Land, Prins Carls Forland, Andre Land och Nordaustlandet m.fl. Den ständiga packisen styr möjligheterna till framkomlighet med isförstärkta skepp och för vår del blev det västsidan från Sörkapp i söder vid 77°N till norr över Haakon VII:s Land strax söder om 81°N strax intill nordpolsisen.

Svalbard med ständig permafrost, tillhör Norge men har ingen ursprungsbefolkning utan befolkas av gästarbetare från länder som anslutit sig till Spettsbergstraktaten, huvudsakligen ryssar och norrmän. Stenkolsbrytning har varit och är alltjämt den huvudsakliga näringen medan även internationella vetenskapliga aktiviteter förekommer i en icke ringa omfattning. Transporter sker till sjöss när så är möjligt eller med helikopter då vägar endast finns i mycket begränsad omfattning i Longyearbyn, Svalbards centrum. Befolkningen uppgår till c:a 3.000 personer och minst lika många isbjörnar lär finnas.

Runt Svalbard finns mängder av arktiska fågelarter som alkor, grisslor, spettsbergsgås m.m. liksom valrossar och sälarter. Val förekommer likaså. Däggdjuren utgöres av vildren, polarräv och isbjörn, den senare fastslagen som maritimt djur.

Här nedan följer några bilder från landskapet, fågelliv och isbjörn givetvis.

Fler bilder finns att beskåda för den intresserade under fliken ”Svalbard” (under uppbyggnad).

001

 

005

121

044

006

012

013

015

009

020

022

024

025

026

027

028

033

034

037

056

061

069

088

078

093

103

109

110

112

115

130

 

 

Jag fick komma och tillbringa några dagar hos flera kändisar i Flatanger – Ja, för en entusiastisk naturfotograf vill säga. ”Örnmannen” eller ”The Eagle Man”, som han är mera känd som bland världens naturfotografer, Ole Martin Dahle, i Lauvsnes, Flatanger 25 mil norr om Trondheim i de yttersta fjordarna mot Norska havet, hälsade mig välkommen liksom hans vänner måsar och truten Charlie, Havsörnar och Kungsörnar. Ole Martin, själv naturfotograf, naturvän och naturvärnare, har lyckats skapa en alldeles egen och unik kontakt med måsar,trutar, havsörn och kungsörn, som han guidar den entusiastiske naturfotografen genom och bjuder fototillfällen som sällan uppenbaras på annat håll i vår värld. Han känner sina vilda vänner, han känner fjordarna, han känner vädret och välkomnar sina tvåbenta besökare med fotoutrustning som ingen annan och erbjuder oregiserade föreställningar i det vilda ”Norway Nature” som endast den som varit där kan förstå.

Jag har varit där – och jag kommer att återvända.

(Klicka gärna på bilderna för stor bild)

The Eagleman – Ole Martin Dahle och hans ”måker”

Ole Maertin Dahle

 

Kungsörn/Golden Eagle på fjället.

Kungsörn 8

 

På åteln kungsörn

 

Kungsörn 7

 

Kungsörn 3

Kungsörnsporträtt 2

 

Kungsörn 4

 

Havsörn/ White-tailed Eagle i fjorden.

Havsörn 13

 

Havsörn 12

 

Havsörn 1

 

Havsörn 3

 

Havsörn 14

 

Havsörn 7

 

Havsörn 8

 

Havsörn 6

 

Havsörn 2

 

Havsörn 10

 

Havsörn 5

Solgenombrott.

Solgenombrott

 

I fjordens svartvatten.

Svartvatten 1

 

Svartvatten 3

 

Svartvatten 4

 

Svartvatten 5

 

Jag ville så gärna vara en Kungsörn, men…jag är vacker ändå.

 

Nötskrika

 

Nötskrika 2

 

 

Jag har haft den fantastiska möjligheten att under fem dygn vistas i den finländska vildmarken hos den berömde naturfotografen Lassi Rautiainen i det finsk/ryska Ingensmansland. På olika platser i gränslandet har jag under den fem dygnen suttit i gömsle 15 timmar/dygn för att få uppleva björn, varg, örn och järv varav den sistnämnde dock inte behagade dyka upp vid något tillfälle där jag satt, men upplevelsen av de vilda brunbjörnarna, vargarna och örnarna var av världsklass enligt min mening och utan motstycke i äventyr i mitt tidigare liv. Att sitta länge i gömsle och tyst är en förutsättning för att få se och njuta av viltet och vildmarken i övrigt såväl bildmässigt som ljudmässigt. Krav på ordnad mathållning och personlig hygien får stå åt sidan under gömslevistelsen. Endast det enklaste finns att tillgå men är trots allt väl fungerande där man befinner sig i det slutna rummet omgiven av den mäktiga naturen.

Här några bilder från vildmarken.

Korpar var det första man såg på plats.

Korpen

 

Vakträdet

Vakträdet-Korpar-Finland

 

Där det fanns korpar fanns mat och då kom havsörnen.

I det sista kvällsljuset-FB

 

Så kom Bamse lufsande…

Bamse-Finland

 

så blev det kamp om maten.

Björnförbannelse-Finland

 

 

Närkontakt av första graden

Rakt på

 

Vid regnbågens fot finns en skatt

Korpen, björnen o regnbågen

 

 

Den skygga alfatiken Blondie dök upp utan varsel  och försvann bort mot gränsen.

Blondie

 

 

På natten vid tjärnen dök en nattvandrare upp…

Björnspegel-Smygaren

 

 

speglade sig…

Björnspegel

 

 

och gav sig av framåt morgonkvisten…

Lunkar vidare

 

 

medan ett björnpar bara ville vänslas.

Vänslas

 

 

 

När allt var lugnt i gryningen kom den mäktiga havsörnen åter

Havsörnslyft

Ja, se det var en resa!

 

 

 

2014-08-07

Vaknade som vanligt vid 05:00-snåret. Efter nödvändigt morgonbestyr tittade jag ut genom sovrumsfönstet mot nordost – klart väder och en lovande morgon, tittade ut genom balkongfönstret mot väster – dis och dimma över hustak och Göingaåsen.  Då klarvaken drog jag på mig kläderna, greppade min Nikon D800 påklädd med Nikkor 300 f 2,8 jämte TC 20 E III, vilken jag förberett efter ett första försök i början på veckan efter något mjuka bilder på min första Kungsfiskare någonsin med 200-400 zoomen, vilken jag försök fånga under nästan två års tid sedan jag första gången sett den flyga som ett silverblått streck över vattenytan i välkända hemmamarker. Ingen tid för frukost alltså och iväg för att hoppas på en morgon helst utan mygg och knott, en dröm som senare visade sig vara falsk.

I det tidiga diset och det skira ljuset låg sjön blank och där borta vaknade sothönor och änder, ett hägerpar seglade genom diset och landade för en tidig frukost bland yngel och gråbröder i vattnet. Höstens starka färger började spira i lövverket och så plötslig satt han där jag förväntat mig i diset – juvelen bland våra fåglar – Kungsfiskaren. Några snabba bilder som dock frättes ut av den alltjämt liggande dimman. Så försvann han som ett silverstreck över vattenytan  mot boet borta i åbrinken. Diset lättade och solens första strålar spred sig över trädtoppar och vattenyta, och så var han åter där för att skaffa föda till sig och de sina, allt med lyckat resultat och den ende som fortfarande fick dras med kurrande mage var – just jag. Och så blev det exponering efter exponering. En gammal vän sedan gymnasietiden kom förbi och gjorde mig en stunds sällskap och hjälpte mig artbestämma en vatten- och landväxt jag tidigare försökt artbestämma utan resultat – Vattenpilörten. Visst är det bra med vänner och helst när de dyker upp när de är som mest efterlängtade. När jag efter drygt tre timmar ansåg att det fick vara nog för idag packade jag ner utrustningen till ljudet av magkurr, och då kom Fiskljusen och hälsade mig välkommen tillbaka en annan dag.

Snacka om en augustimorgon fylld av upplevelser.

Augustimorgon

 

Augustiblaf

Augustihägrar

Kungsfiskare 20140807-2

Kungsfiskare

Kungsfiskare

Kungsfiskare

Fiskgjuse

Vattenpilört